Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti

Çocuk diş hekimliği olarak da bilinen pedodonti,  0-15 yaş arasında olan bebek, çocuk ve genç erişkinlerin ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.

Pedodontist Kimdir?Pedodontist Kimdir?

Pedodontist ya da çocuk diş hekimi; 5 yıl süren diş hekimliği eğitimini takiben dişlerin gelişimi ve problemlerinin çözümünün yanı sıra çocuk psikolojisi, büyüme-gelişimi ve çocuğa yaklaşım üzerinde eğitim almış uzman diş doktorlarıdır. Başlıca görevleri;
  • Çocukların çürük risklerini belirleyip her çocuğa uygun özel koruyucu uygulamaları yapmak
  • Çocukların dişlerinde oluşan çürüklerin tespiti ve tedavi edilmesini sağlamak
  • Erken süt dişi kayıplarının önüne geçmek veya oluşmuşsa ortodontik problemleri önlemek
  • Dental travma sonrası yaralanmaların tedavi edilmesini sağlamak
  • Yüksek kaygı ve korku düzeyine sahip çocuk hastalar ile engelli bireylerin sedasyon ya da genel anestezi altında diş tedavilerini gerçekleştirmek

İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?

Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği (American Academy of Pediatric Dentistry-AAPD) ve Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) tarafından ilk diş hekimi muayenesinin ilk süt dişi çıktıktan sonra (genellikle 6 ay – 1 yaş arasında) yapılması önerilmektedir. Bu sayede aileler bilinçlendirilerek hem oluşabilecek erken çocukluk çağı çürüklerin önüne geçmek hem de diş çıkması esnasında oluşan muhtemel durumlar ve yapılabilecek uygulamalar ile ilgili bilgilendirmek hedeflenmektedir.

Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişleri önemlidir çünkü;

  • Çocuğun büyüme ve gelişim açısından en aktif olduğu dönemde beslenme açısından süt dişleri büyük rol oynar.
  • Çocukların konuşmayı öğrendiği bu dönemde kelimeleri doğru telaffuz etmeleri açısından önemlidir.
  • Süt dişlerinin diğer bir görevi ise daimi dişlerin yerini koruması ve onların doğru yerlerine sürmelerini sağlamasıdır. Bu da ileride oluşabilecek ortodontik problemlerin önlenmesi açısından büyük önem taşır.
  • Çene kemiği ve kaslarının normal gelişimini sağlamaktadırlar.
  • Günümüzde yetişkin bir birey kadar çocuklar da estetiğe, dış görünüme önem vermektedirler.

yani özetle çocuğunuzun süt dişleri zamanı geldiğinde elbette düşecek ve daimi dişleri sürecektir. Fakat o tarihe kadar süt dişleri; çocuğunuzun beslenmesi ve kelimeleri doğru telaffuzu açısından kullanabileceği yegane varlığıdır.

Erken Çocukluk Çağı Çürüğü (Biberon Çürüğü)

Özellikle 71 aydan küçük bebek ve çocuklarda genellikle üst ön grup dişlerin diş etine yakın yüzeylerinde tebeşirimsi, beyaz nokta şeklinde başlayıp kısa sürede ilerleyen çürük tipine erken çocukluk dönemi çürüğü ya da biberon çürüğü denmektedir. Eğer zamanında fark edilmezse kısa sürede pek çok dişi etkileyen bir tablo oluşturmaktadır.

Erken Çocukluk Çürüğü Tip-1

Erken Çocukluk Çürüğü

Tip 1
Erken Çocukluk Çürüğü Tip-2

Erken Çocukluk Çürüğü

Tip 2
Erken Çocukluk Çürüğü Tip-3

Erken Çocukluk Çürüğü

Tip 3
Erken Çocukluk Çürüğü Tip-4

Erken Çocukluk Çürüğü

Tip 4

Dental Travma

Çocuklar ve aileleri için en üzücü durumlardan biri travma nedeniyle çocuğun dişinin kırılması, yerinden çıkması ya da yer değiştirmesidir. Özellikle dişin yerinden çıkması ve diş kırığı ile sonuçlanan diş travmalarında olay anından itibaren diş hekimine ulaşma arasında geçen süre ile kırılan diş parçasının veya dişin getiriliş şekli tedavinin başarısında büyük rol oynamaktadır.

Bu nedenle; diş travmalarında, travmanın şekli ve boyutu ne olursa olsun en kısa sürede mutlaka bir diş hekimine, mümkünse bir pedodonti uzmanına başvurulmalıdır.

Dental Travma
Dental Travma

Diş Dolguları

Dişin sinir ve damar dokusuna kadar ilerlemeyen çok derin olmayan Çürük lezyonlarında uygulanan tedavi seçenekleridir. Çürük bölge kaldırılır ve uygun bir materyalle doldurulur. Çürüğün derinliğine göre bölgeye anestezi yapılabilir.

AmputasyonAmputasyon

Canlı dişlerde sinir dokusunun 2 mm’den fazla açıldığı durumda uygulanır. Hastada lokal anesteziye engel teşkil edecek herhangi bir durum yoksa tek seansta yapılabilir. Bu teknikte sinirlerin bir kısmı çıkarılır kalan doku uygun materyalle kaplanarak canlı olarak korunur.

Kanal TedavisiKanal Tedavisi

Derin çürük, travma vb. nedenlerle canlılığını ve sağlığını koruyamayan dişlere uygulanan tedavi yöntemidir. Dişe anestezi yapılır. Diş damar ve sinir dokusu çıkarılır ve o bölge uygun dolgu materyaliyle doldurulur. Tedavi dişin durumuna göre birkaç seans sürebilir.

Çekim

Çeşitli nedenlerle yukarıda belirtilen yön temlerle tedavi edilemeyen dişler çekilerek ağız dan uzaklaştırılır. Bu işlem öncesinde diş uyuşturulur. Diş çekimi sonrasında hasta çekim bölgesine konulan pamuğu yarım saat ısırmalı ve ağzından çıkarmamalı, uyuşukluk geçene kadar bir şey yememeli, ilk gün çok soğuk veya çok sıcak şeyler yememeli, çekim öncesi ve sonrası aspirin gibi kan sulandırıcı ilaç almamalıdır. Birkaç gün çekim bölgesinde sızıntı çeklinde kanama olması normaldir. Ancak, fazla miktarda kanama oluyorsa hemen hekime başvurulmalıdır.

Paslanmaz Çelik KuronPaslanmaz Çelik Kuron

Aşırı madde kaybı olan dişlerin çocuğun büyüme gelişimi tamamlanana kadar ağızda kalması için bunlara uygulanan metal renkli yapay dişlerdir.
Cevat Erdem Özdemir - DoktorTakvimi.com

Whatsapp Hattı

Özel durumlar için whatsapptan iletişime geçebilirsiniz.

Çalışma Saatleri

Pazartesi – Cuma 10:00 – 18:00
Cumartesi 10:00 – 18:00
Pazar Kapalı